Eben-Haëzer

Groep 1/2

De groepsleerkrachten vertellen over de groep:

Gewend raken 
Uw kind is bijna 4 jaar en mag naar de basisschool. Dat is best spannend. Daarom komen wij vooraf een keer langs voor een korte kennismaking, bij u thuis. Zo leren wij uw kind al een beetje kennen en leren u en uw kind één van ons al een beetje kennen. We spreken tijdens dat bezoek een ochtend af waarop uw kind een ochtend bij ons mag komen kijken en u kunt, tijdens dit gesprek, uw eigen vragen stellen.

Wij vinden het belangrijk dat uw kind de tijd krijgt om te wennen. Iedere dag naar school is niet zomaar iets. Wij proberen de kinderen de ruimte en tijd te geven om hun plekje op de Eben-Haëzer te vinden.

U mag uw kind elke ochtend in de klas brengen. Groep 1 mag naast de ochtenden ook op maandag en donderdagmiddag naar school. Deze dag eten we tussen de middag ook samen een broodje op school. Op de andere middagen zijn de kinderen van groep 1 vrij.

De kinderen van de instroomgroep (kinderen die jarig zijn in de periode januari t/m juli) gaan alleen op de  ochtenden naar school.

 

Hoe ziet een dagje in groep 1/2 er uit?
We beginnen elke ochtend in de kring. Samen bekijken we welke dag en datum het is, wat we deze dag gaan doen en wie de hulpjes van de juf zijn. In de kring zingen we liedjes van de Bijbel en horen we op dinsdag, woensdag en donderdag een verhaal uit de Bijbel. Op maandag leren we een nieuw lied van de Bijbel en op vrijdag bekijken we samen een plaat die hoort bij de verhalen van de afgelopen week.

Na de kring gaan we aan het werk. De kinderen werken in groepjes aan hun tafel of mogen in de speelhoeken aan het werk. We maken gebruik van een digitaal kiesbord waarop de kinderen zelf kunnen kiezen wat ze willen doen. Elke week is er 1 taal/reken/motoriekdoel waar we spelenderwijs aan werken tijdens de werkles. Dit is een verplicht werkje of spel. We werken met blokken van drie weken, waarin we een thema uitwerken. De vierde week is een rustweek en in die week herhalen of verdiepen we, voor sommige kinderen, de opdrachten die ze moeilijk of juist makkelijk vonden en zijn er wat minder verplichte werkjes. In deze week is er ook altijd een meeneemdag. Op deze dag kan uw kind speelgoed van huis meenemen om mee te spelen.

Na het werken is het tijd om te gaan eten en drinken. Dit doen we in de kring. Vervolgens gaan we op een speelse manier aan de slag met een taal- of rekenactiviteit. Onze taal- en rekenmethode heet ‘Onderbouwd’. Deze methode gebruikt handpoppen. De poppen komen regelmatig bij ons op bezoek in de groep.

Wanneer het mooi weer is, spelen de kinderen, na de taal-of rekenactiviteit, buiten. Hierbij kunnen de kinderen gebruik maken van onder andere: kruiwagens, karren, fietsjes, scheppen en emmertjes.

De Eben-Haëzer heeft ook een mooi speellokaal. Met de kinderen doen we hier allerlei zang- en tikspelletjes. Op dinsdag hebben de kinderen gym in het speellokaal en bij slecht weer spelen we ook op andere dagen in het speellokaal.

Op maandag, dinsdag en donderdag gaat groep 2 ook ’s middags naar school. Ook dan beginnen we altijd in de kring. Daarna gaan we of buitenspelen, en we gaan spelen met ontwikkelingsmateriaal. Waar we mee gaan spelen kiezen we zelf op het digitale keuzebord. Op dit keuzebord staan elk thema weer nieuwe spellen waar we uit kunnen kiezen. Dit doen we om de zelfstandigheid van de kinderen te bevorderen. ’s Middags doen we ook een taal- of reken activiteit of we gaan aan de slag met ‘voorbereidend schrijven’.

juf Annegreet

Het is zo ontzettend leuk om les te geven aan kleuters, omdat ze nieuwsgierig, onbevangen en spontaan zijn! 

juf Willemien

De nieuwsgierige houding van het jonge kind ten opzichte van de wereld maakt mij blij. Ik vind het belangrijk om vanuit een betekenisvol thema, door spelend leren, ontwikkelingsgebieden in samenhang aan te bieden en zo samen met het kind te werken aan ontwikkeling.